CCT Online Assisted Learning Forum

This is an off site forum for the students of DLHC 3022/BLHC4032 Critical and Creative Thinking, Universiti Teknikal Malaysia Melaka
 
HomeRegisterLog in
All lecturers and students who are involved in DLHC 3022 and BLHC 4032 need to register using their actual names for administrative matters
To all students, who did not register with their full names (e.i: 1. Mohd Hisham Ramlee - accepted, 2. Mohd Hisham Bin Ramlee - accepted, 3. Hisham - not accepted), you will have to register again.

Share
 

 KUMPULAN 8

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 5:27 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Di sini saya dah buat satu tempat untuk kita berkongsi pendapat dan berkongsi masalah.
So...sama2 majukan kumpulan kita Wink
Back to top Go down

AuthorMessage
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 8:11 pm

Muhammad Al Ridhwan wrote:
SITI NURZAFIRAH wrote:
Muhammad Al Ridhwan wrote:

aku pun reti gak PIC...bagi aku projek ini agak heavy & kos projek nie agak mahal.
kalo boleh dapat wat projek yang simpe & kos dy tak tinggi sangat.

kos tgi..?lau kos tgi kita leh wat prototype an?
erm...bukan ke prototype kita wat kalo projek tu saiz dy besar sangat?
kalo robot yang kecik camne boeh wat prototype gak ke?
pening dah pikir idea nie No

sume yg bernas dri izan...kite leh plih same ade nk wat prototype or projek..betul x encik aziz?

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 8:13 pm

nazarul izzat wrote:
NORIZAN BINTI MOHAMAD wrote:
Muhammad Al Ridhwan wrote:

owh....newbie lagi r nie,xper2.
jangan segan silu masuk komen dalam thread nie....kami sume time anda dengan hati yang terbuka Very Happy


sori smua klu gnggu korg punya p'bncgn..lps nie..ak tk kn gnggu g.....thanks smua..don't wori ak tk bca korg punya p'bincangan....jd,leh truskn ea..sori ea jg bhn ulang kaji skit td...

alah kate nak dapat point..join je..
SPAM!!!...anda di nasihatkan untuk komen yang b'kaitan dengan projek kita nie saja
jangan marah yea....sekadar m'gingati sesama manusia supaya group kita bagus Very Happy
Back to top Go down
nazarul izzat
Newbie
Newbie
nazarul izzat

Posts : 18
Join date : 2012-02-28
Age : 28
Location : Negeri Sembilan

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 8:15 pm

Muhammad Al Ridhwan wrote:
nazarul izzat wrote:
NORIZAN BINTI MOHAMAD wrote:



sori smua klu gnggu korg punya p'bncgn..lps nie..ak tk kn gnggu g.....thanks smua..don't wori ak tk bca korg punya p'bincangan....jd,leh truskn ea..sori ea jg bhn ulang kaji skit td...

alah kate nak dapat point..join je..
SPAM!!!...anda di nasihatkan untuk komen yang b'kaitan dengan projek kita nie saja
jangan marah yea....sekadar m'gingati sesama manusia supaya group kita bagus Very Happy

Evil or Very Mad
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 8:18 pm

UNTUK DWEN : TAKE NOTE -->

Subject: WEEK 4 CLASS PREPARATION - EN AZIZ'S CLASSES - GROUP LEADERS PLEASE TAKE NOTE Today at 12:35 am
Every group in En Aziz's classes (final project groups) pls bring the following material to class next week (week 4)

1. Drinking straw (30 sticks)
2. Sicssors
3. Musking tape or salofane tape or glue or stapler

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Iqmal Aizad Bin Abdullah
Newbie
Newbie


Posts : 4
Join date : 2012-02-27
Age : 28
Location : Sarawak

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 7:05 am

saya setuju dengan idea abang tapi, benda tu dah ada orng buat, apa yang saya cadangkan kita up kan idea benda tu, example, kita wat vaccum tu boleh kuarkan lagu bcoz mungkin benda tu bising, and tambah dengan pengeluar pewangi udara bagi mengelak bau hapak yang dikeluarkan semasa membersih. Smile
Back to top Go down
http://kiva55592@yahoo.com
MUHAMMAD EIZZAT
Newbie
Newbie
MUHAMMAD EIZZAT

Posts : 28
Join date : 2012-02-27
Location : Johor Bahru, Johor

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 9:37 am

go3..terbaek..go bmfa..haha..electronic baru mantap..
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 1:58 pm

Iqmal Aizad Bin Abdullah wrote:
saya setuju dengan idea abang tapi, benda tu dah ada orng buat, apa yang saya cadangkan kita up kan idea benda tu, example, kita wat vaccum tu boleh kuarkan lagu bcoz mungkin benda tu bising, and tambah dengan pengeluar pewangi udara bagi mengelak bau hapak yang dikeluarkan semasa membersih. Smile

cmne nk dgr music if vacuum tue sndi da kuat bnyi nye..?
Back to top Go down
Law Wei Loong
Newbie
Newbie


Posts : 3
Join date : 2012-02-28

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSat Mar 10, 2012 12:30 pm

how about kita buat mesin tu yang dapat mengumpul & mengitar semula sampah.
Back to top Go down
Law Wei Loong
Newbie
Newbie


Posts : 3
Join date : 2012-02-28

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSat Mar 10, 2012 12:32 pm

seperti ini
[You must be registered and logged in to see this link.]


web ini pun ada banyak example boleh tengok

Back to top Go down
Nur Faezah Bt Abdul Halim
Newbie
Newbie


Posts : 3
Join date : 2012-03-08

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Mar 11, 2012 7:15 am

cam lmbt plak join convrsation ni kan...project hebat kite kne reject...cane?idea baru
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Mar 11, 2012 8:48 am

Iqmal Aizad Bin Abdullah wrote:
saya setuju dengan idea abang tapi, benda tu dah ada orng buat, apa yang saya cadangkan kita up kan idea benda tu, example, kita wat vaccum tu boleh kuarkan lagu bcoz mungkin benda tu bising, and tambah dengan pengeluar pewangi udara bagi mengelak bau hapak yang dikeluarkan semasa membersih. Smile

SITI NURZAFIRAH wrote:
Iqmal Aizad Bin Abdullah wrote:
saya setuju dengan idea abang tapi, benda tu dah ada orng buat, apa yang saya cadangkan kita up kan idea benda tu, example, kita wat vaccum tu boleh kuarkan lagu bcoz mungkin benda tu bising, and tambah dengan pengeluar pewangi udara bagi mengelak bau hapak yang dikeluarkan semasa membersih. Smile

cmne nk dgr music if vacuum tue sndi da kuat bnyi nye..?
saya setuju dengan Zaf...
untuk p'getahuan Iqmal...robot vacuum nie b'gerak secara automatik,so rasenya kita tak perlu lagu @ pewangi udara coz kita bukannya ade di sisi robot tu pun.Tu motif asal idea robot nie...robot nie b'fungsi sendiri sementara kita boleh buat kerja lain.
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Mar 11, 2012 9:01 am

Law Wei Loong wrote:
how about kita buat mesin tu yang dapat mengumpul & mengitar semula sampah.

Law Wei Loong wrote:
seperti ini
[You must be registered and logged in to see this link.]


web ini pun ada banyak example boleh tengok


Saya dah tengok web itu...good idea Loong.
Tapi Loong ada idea tak macam mane recycle bin itu berfungsi?...maksudnya cara hendak mampatkan waste paper itu?
saya masih pening macam mane untuk mampatkannya.

p/s:Loong...you can speaking english here if you'r comfortable.
I will try my best to answer it in english Very Happy
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Mar 11, 2012 9:06 am

Nur Faezah Bt Abdul Halim wrote:
cam lmbt plak join convrsation ni kan...project hebat kite kne reject...cane?idea baru
Xper lambat,asalkan join sekali bagi idea,p'dapat @ komen.
untuk p'getahuan cik Faezah...projek tidak kena reject lagi.
projek kita masih dalam p'timbangan lagi.Kalo dah betul2 confirm,saya inform dalam ini Smile
Cik Faezah ade idea tak?...boleh kongsi di sini.Sekurangnya kita ada backup idea jika idea kita kena reject.
Back to top Go down
MUHAMAD AMIRUL B. PA ADEK
Newbie
Newbie


Posts : 3
Join date : 2012-03-08

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Mar 11, 2012 7:35 pm

Yuhuuu.....aku da join group ni...Sory geng, aku mskin, xde lptop nk on9. Ni pn mtk belas ihsan org utk pnjmkn lptop.haha. Stelah brtungkus lumus mmprjuangkn projek kita, akhrnya ia telah diluluskn. So, sama2lah kita bkrja dlm satu kump. bagi mnjyakn projek kita utk mncpai objktfnya....Hope semua dpt mmberi komitmen.
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Mar 11, 2012 8:25 pm

Projek:Wiper Visor

Masalah:
Penunggang motorsikal sering mengalami masalah penglihatan semasa menungggang motorsikal dalam keadaan hujan. Visor yang dipasang pada helmet hanya mampu menutupi muka daripada terkena air hujan. Namun, pandangan menjadi kabur kerana air hujan yang mengalir pada visor dan ini akan menyebabkan perjalanan menjadi semakin sukar dengan penglihatan yang terbatas.

Penyelesaian:
Kumpulan kami memiih untuk mencipta satu produk yang dinamakan ‘Wiper Visor’. Produk ini merupakan wiper mudah alih yang dipasangkan pada helmet sewaktu hujan. Wiper ini akan berfungsi untuk menolak air yang mengalir pada visor dan ini akan menyebabkan penglihatan penunggang menjadi lebih jelas tanpa gangguan air yang mengalir pada visor. Sistem ini juga akan dilengkapi dengan lampu kecemasan yang dilekatkan di belakang helmet bagi membolehkan pemandu/penunggang lain dapat melihat dari belakang semasa hujan. Produk ini merupakan produk mudah alih iaitu senang ditanggalkan apabila hendak menunggang dalam keadaan biasa.

p/s:mari same2 kita bincangkn projek kita nie yang telah di luluskan.
Selamat Berfikir Smile
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeMon Mar 12, 2012 7:05 am

Muhammad Al Ridhwan wrote:
Projek:Wiper Visor

Masalah:
Penunggang motorsikal sering mengalami masalah penglihatan semasa menungggang motorsikal dalam keadaan hujan. Visor yang dipasang pada helmet hanya mampu menutupi muka daripada terkena air hujan. Namun, pandangan menjadi kabur kerana air hujan yang mengalir pada visor dan ini akan menyebabkan perjalanan menjadi semakin sukar dengan penglihatan yang terbatas.

Penyelesaian:
Kumpulan kami memiih untuk mencipta satu produk yang dinamakan ‘Wiper Visor’. Produk ini merupakan wiper mudah alih yang dipasangkan pada helmet sewaktu hujan. Wiper ini akan berfungsi untuk menolak air yang mengalir pada visor dan ini akan menyebabkan penglihatan penunggang menjadi lebih jelas tanpa gangguan air yang mengalir pada visor. Sistem ini juga akan dilengkapi dengan lampu kecemasan yang dilekatkan di belakang helmet bagi membolehkan pemandu/penunggang lain dapat melihat dari belakang semasa hujan. Produk ini merupakan produk mudah alih iaitu senang ditanggalkan apabila hendak menunggang dalam keadaan biasa.

p/s:mari same2 kita bincangkn projek kita nie yang telah di luluskan.
Selamat Berfikir Smile


Alhamdulillah ~ berjaye gak hasil meeeting tgh ari di PPP...setelah bertungkus lumus memerah idea,skrg mse nye untuk memerah keringat lak....
same2 lah kite ye.... Very Happy
Back to top Go down
Nur Faezah Bt Abdul Halim
Newbie
Newbie


Posts : 3
Join date : 2012-03-08

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeThu Mar 15, 2012 8:21 am

Muhammad Al Ridhwan wrote:
Nur Faezah Bt Abdul Halim wrote:
cam lmbt plak join convrsation ni kan...project hebat kite kne reject...cane?idea baru
Xper lambat,asalkan join sekali bagi idea,p'dapat @ komen.
untuk p'getahuan cik Faezah...projek tidak kena reject lagi.
projek kita masih dalam p'timbangan lagi.Kalo dah betul2 confirm,saya inform dalam ini Smile
Cik Faezah ade idea tak?...boleh kongsi di sini.Sekurangnya kita ada backup idea jika idea kita kena reject.

bgos lah...^_^
jap2...nk tny y cct ni kite kne wat questionnairre jgk ke??
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeFri Mar 16, 2012 5:01 pm

Duan, <-- leader..guys...take nOte...

For next week, make sure all students attend the class coz we will have our first "LDK - latihan dalam kumpulan" activity which will be graded. If you missed the class, then you lose 3 % of the subject total mark.

Each group, please bring pencil color, crayon, markers, or other stationary which you can use to write and draw. Mahjung paper will be provided for each group.

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Iqmal Aizad Bin Abdullah
Newbie
Newbie


Posts : 4
Join date : 2012-02-27
Age : 28
Location : Sarawak

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeFri Mar 30, 2012 6:41 pm

assalamualaikum, saya nak minta maaf pasal aku punyer penglibatan, boleh minta no. telefon ko ridhwan?
Back to top Go down
http://kiva55592@yahoo.com
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSat Mar 31, 2012 12:30 pm

Nur Faezah Bt Abdul Halim wrote:
Muhammad Al Ridhwan wrote:
Nur Faezah Bt Abdul Halim wrote:
cam lmbt plak join convrsation ni kan...project hebat kite kne reject...cane?idea baru
Xper lambat,asalkan join sekali bagi idea,p'dapat @ komen.
untuk p'getahuan cik Faezah...projek tidak kena reject lagi.
projek kita masih dalam p'timbangan lagi.Kalo dah betul2 confirm,saya inform dalam ini Smile
Cik Faezah ade idea tak?...boleh kongsi di sini.Sekurangnya kita ada backup idea jika idea kita kena reject.

bgos lah...^_^
jap2...nk tny y cct ni kite kne wat questionnairre jgk ke??

haah kan..xpasti lak...

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSat Mar 31, 2012 12:48 pm

urm..apa progress kita nie rakan2??

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Iqmal Aizad Bin Abdullah
Newbie
Newbie


Posts : 4
Join date : 2012-02-27
Age : 28
Location : Sarawak

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Apr 01, 2012 10:08 am

kepada ahli kumpulan, memandangkan ak ni dari tahun 1 jadi susah sikit nak merancang perjumpaan, so kalau ada2 apa please call my number, (012-899-5373) Cool
Back to top Go down
http://kiva55592@yahoo.com
Muhammad Zulhelmi B Ahmad
Novice
Novice
Muhammad Zulhelmi B Ahmad

Posts : 60
Join date : 2012-02-28
Age : 31

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Apr 01, 2012 10:37 am

haha

_________________
shinchan
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 31
Location : Pahang

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Apr 01, 2012 6:59 pm

Nur Faezah Bt Abdul Halim wrote:
Muhammad Al Ridhwan wrote:
Nur Faezah Bt Abdul Halim wrote:
cam lmbt plak join convrsation ni kan...project hebat kite kne reject...cane?idea baru
Xper lambat,asalkan join sekali bagi idea,p'dapat @ komen.
untuk p'getahuan cik Faezah...projek tidak kena reject lagi.
projek kita masih dalam p'timbangan lagi.Kalo dah betul2 confirm,saya inform dalam ini Smile
Cik Faezah ade idea tak?...boleh kongsi di sini.Sekurangnya kita ada backup idea jika idea kita kena reject.

bgos lah...^_^
jap2...nk tny y cct ni kite kne wat questionnairre jgk ke??
Hmm...cik xder ckp ape2 pn.
xder kena wat questionnairre r kot.

SITI NURZAFIRAH wrote:
urm..apa progress kita nie rakan2??
ok...progress kita skrg nie kita kena pikirkn konsep utk produk kita nie.
mksdnya bentuk yg t'baik utk produk nie.
so...same2lh pikirkannya k Very Happy

Iqmal Aizad Bin Abdullah wrote:
kepada ahli kumpulan, memandangkan ak ni dari tahun 1 jadi susah sikit nak merancang perjumpaan, so kalau ada2 apa please call my number, (012-899-5373) Cool
ok2...no problem.
ape2 hal kita org bgtau ko.
Back to top Go down
nazarul izzat
Newbie
Newbie
nazarul izzat

Posts : 18
Join date : 2012-02-28
Age : 28
Location : Negeri Sembilan

KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitimeSun Apr 01, 2012 7:03 pm

konsep macam mana kita nak buat untuk helmet yang ada wiper ini?
Untuk helmet AGV ada ke tidak?
Back to top Go down
Sponsored content




KUMPULAN 8 - Page 3 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 - Page 3 Icon_minitime

Back to top Go down
 
KUMPULAN 8
Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
CCT Online Assisted Learning Forum :: BLHC4032 GROUP FORUM :: 2BMFA2-
Jump to: