CCT Online Assisted Learning Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CCT Online Assisted Learning Forum

This is an off site forum for the students of DLHC 3022/BLHC4032 Critical and Creative Thinking, Universiti Teknikal Malaysia Melaka
 
HomeRegisterLog in
All lecturers and students who are involved in DLHC 3022 and BLHC 4032 need to register using their actual names for administrative matters
To all students, who did not register with their full names (e.i: 1. Mohd Hisham Ramlee - accepted, 2. Mohd Hisham Bin Ramlee - accepted, 3. Hisham - not accepted), you will have to register again.

 

 Solat khusyuk cegah kemungkaran

Go down 
AuthorMessage
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

Solat khusyuk cegah kemungkaran Empty
PostSubject: Solat khusyuk cegah kemungkaran   Solat khusyuk cegah kemungkaran Icon_minitimeMon Mar 26, 2012 8:19 pm

ALLAH mengurniakan hamba-Nya al-Quran dan sunnah iaitu dua pusaka penting yang ditinggalkan Nabi kepada umat Islam.

Al-Quran dan hadis melahirkan peraturan hidup yang dinamakan syariat.
Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud: “Aku tinggalkan kepadamu dua perkara, jika kamu berpegang teguh padanya kamu tidak sesat selamanya iaitu kitab Allah dan sunnahku.”


Untuk berada di landasan hidup yang betul, kita perlu ilmu dan menjadi individu celik syariat iaitu tahu apa bentuk suruhan serta larangan Allah, kenal ibadat, prihatin apa yang terbaik baginya sebagai seorang Muslim.

Allah berfirman bermaksud: “Jika datang kepadamu petunjuk dari-Ku (Allah), sesiapa yang mengikut petunjuk-Ku, dia tidak sesat dan tidak celaka. Sesiapa yang berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit dan Kami menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta.” (Surah Thoha ayat 123).
Bagi mencapai kejayaan cemerlang, umat Islam perlu beribadat malah dalam perancangan hidup, ibadat wajib diberikan keutamaan.

Ibadat adalah latihan merangkumi minda, hati dan jasad manusia. Disiplin yang ada dalam ibadat menjadikan seseorang itu cemerlang dalam hidupnya.

Antara ibadat penting dalam kehidupan seharian umat Islam adalah solat. Untuk berjaya dalam hidup, solat tidak boleh diabaikan sama sekali.

Ibadat solat adalah ibarat ‘tiang’ dalam Islam. Malah ketika dalam peperangan sekalipun solat tidak boleh ditinggalkan.

Solat perlu ditunaikan dengan berdiri dan jika tidak mampu berdiri, boleh duduk dan jika tidak mampu duduk, boleh dengan cara baring.

Jika tidak mampu lagi, terlentang dan tidak mampu lagi, boleh mengiring.
Sekiranya masih tiada daya juga dengan isyarat mata dan masih tidak boleh juga, lakukan dengan isyarat hati.

Hari ini ramai orang memperkecilkan solat. Tidak hairanlah terjadinya pelbagai masalah sosial. Gejala seperti terbabit dengan penyalahgunaan dadah, meminum arak, seks bebas, derhaka kepada ibu bapa, menculik, ponteng sekolah, pembunuhan, ragut, pecah rumah dan sebagainya.

Semua itu berpunca daripada tidak solat. Jika solat pun tidak tahu sah atau batal. Itu belum lagi masuk perkara khusyuk dalam solat atau mengenai bacaan dan tajwid.

Apabila solat tidak sempurna, tidak sempurnalah akhlak dan perangai. Firman Allah dalam surah Maryam, ayat 59, maksudnya: “Maka datanglah selepas mereka yang mensia-siakan solat dan mengikut hawa nafsu, maka kelak mereka menjadi sesat.”

Abdullah bin Abbas menyatakan, maksud mencuaikan solat bukannya meninggalkan solat tetapi juga melewatkan dari waktunya.

Solat bukan saja menghapuskan dosa sebagaimana sabda Rasulullah bermaksud: “Solat menghapuskan dosa antara satu solat dengan satu solat yang lain kecuali dosa besar.”

Imam Abu Aaliayah berkata: “Solat mempunyai tiga keistimewaan dan jika tidak ada ketiga-tiga ini maka solat itu tidak sempurna dan tidak boleh mencegah dosa. Keistimewaan itu adalah ikhlas, khusyuk serta zikrullah.

Keikhlasan membuatkan seseorang melakukan perkara baik, khusyuk mencegah perbuatan jahat, sementara zikrullah (ingat Allah) pula mencegah mungkar (kejahatan) dan menanam makruf (kebaikan).

Ada sesetengah ulama dulu apabila tiba saat hendak menghembuskan nafas terakhir, masih sempat meminta pertolongan orang mengambilkan wuduk untuknya supaya dapat mengerjakan solat.

Malah, ada yang minta diusung ke masjid kerana hendak mati di tempat solat.
Justeru, janganlah kita mengabaikan perintah dan kewajipan solat yang menjadi rutin hidup kita.

Setiap kali solat, anggaplah itu mungkin solat yang terakhir buat kita.

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
 
Solat khusyuk cegah kemungkaran
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
CCT Online Assisted Learning Forum :: GENERAL FORUM :: SPIRITUAL BUILDING-
Jump to: