CCT Online Assisted Learning Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CCT Online Assisted Learning Forum

This is an off site forum for the students of DLHC 3022/BLHC4032 Critical and Creative Thinking, Universiti Teknikal Malaysia Melaka
 
HomeRegisterLog in
All lecturers and students who are involved in DLHC 3022 and BLHC 4032 need to register using their actual names for administrative matters
To all students, who did not register with their full names (e.i: 1. Mohd Hisham Ramlee - accepted, 2. Mohd Hisham Bin Ramlee - accepted, 3. Hisham - not accepted), you will have to register again.

 

 KUMPULAN 7

Go down 
AuthorMessage
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 5:53 am

at-10-tion to all group 7 members'. i will use this forum topic as our discussion room.
Back to top Go down
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 6:37 am

PERNYATAAN MASALAH YANG DIHADAPI

tidak convinience, tidak selamat.
Semua statement di atas di tujukan kepada penyangkut baju (hanger) sedia ada. tidak convinience kerana andai kata pengguna ingin pindah rumah ataupun mengembara ingin membawa hanger bersama. tetapi, bentuk yang direka menyebabkan ruang menyimpan yang besar diperlukan. jadi ia menjadi satu beban bg pengguna untuk membawa hanger tersebut. Ia juga tidak selamat kerana apabila pengguna menggantung baju di luar, risiko baju itu jatuh atau terbang bersama-sama hanger tersebut tinggi. ia akan menyebabkan baju yang digantung kotor dan hilang.

PENYELESAIAN MASALAH

'FOLDABLE CLOTH HANGER'. Bayangkan hanger yang boleh dilipat dan design yang disertakan dengan claw shirt dan adjustable size untuk kegunaan pengantungan selain baju t shirt seperti seluar dan pakaian dalam. Dengan penciptaan 'FOLDABLE CLOTH HANGER' ia mesra pengguna dan memudahkan kerja rumah bg setiap peringkat umur.
Back to top Go down
MUHAMMAD EIZZAT
Newbie
Newbie
MUHAMMAD EIZZAT

Posts : 28
Join date : 2012-02-27
Location : Johor Bahru, Johor

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 9:32 am

PERNYATAAN MASALAH YANG DIHADAPI

Masa tidak mencukupi dan penting untuk waktu kecemasan

Penyataan ini ditujukan kepada masalah bateri telefon bimbit kita yang sering habis. Boleh dikatakan telefon bimbit adalah satu kepentingan pada masa kini dan jika bateri tiada, telefon bimbit tidak berguna. Andaikata pengguna telefon bimbit ingin mengembara atau berada dalam keadaan kecemasan yang memerlukan untuk membuat panggilan penting, tetapi bateri telefon bimbit tiada dan tempat untuk mengecas tidak dijumpai ini adalah masalah yang susah untuk ditangani. Secara tidak langsung ini menjadikan masalah besar bagi pengguna telefon bimbit.

PENYELESAIAN MASALAH

'PORTABLE CHARGER. Bayangkan charger yang boleh dibawa kemana - mana yang boleh menyimpan cas untuk waktu tertentu. Ibarat bateri spare yang boleh dicas seperti bateri cas dengan cas ataupun solar panel dan secara tidak langsung membantu pengguna telefon bimbit. 'PORTABLE CHARGER ' boleh dibawa kemana sahaja dan membantu pengguna sekarang
Back to top Go down
MUHAMMAD EIZZAT
Newbie
Newbie
MUHAMMAD EIZZAT

Posts : 28
Join date : 2012-02-27
Location : Johor Bahru, Johor

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 9:36 am

FOLDABLE CLOTH HANGER

Salah satu idea yang terbaek dan portable..like3
Back to top Go down
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 10:51 am

thanks ejay... by the way. mane hafiz ek? seha x dpt cari akaun cct dier.. huuu...
Back to top Go down
MUHAMMAD EIZZAT
Newbie
Newbie
MUHAMMAD EIZZAT

Posts : 28
Join date : 2012-02-27
Location : Johor Bahru, Johor

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 6:15 pm

same2..entah la..
Back to top Go down
Muhammad Zulhelmi B Ahmad
Novice
Novice
Muhammad Zulhelmi B Ahmad

Posts : 60
Join date : 2012-02-28
Age : 32

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 09, 2012 6:28 pm

bli kat mydin byak..haha cheers

_________________
shinchan
Back to top Go down
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeSat Mar 10, 2012 12:27 pm

from Benjamin:

Yo!~ i'm benjamin. i thought you'll open a group in FB. hahax!~ actually i got some ideas to share.
first,
the folding clothes machine. it will be like using the so called fold-able hanger that you suggested and it will work with another mechanical shirt folder that will fold the shirt. so it was like hanging all d T-shirts using d fold-able hanger and go into d folding machine and fold the shirt.
second idea,

the theft/robbers trapping system. i got this idea from a tv show. long time ago. hahax!~ well it was like using the mechanical system of a quick sand in dessert. in the dessert it will be having underground water which is flowing to create the quicksand, trapping animals, cars, etc. but ours we are going to modify it so it can be installed in our house yards. having underground piping system which will release pressurize air when activated and it will be covered by sand. and on top of the sand will be our normal yard.
ok, let say one day a robber came and rob the house, after robbing, when he escape, the owner can activate it so when the robber step on the yard, then the quicksand system will activated and the robbers will get trapped. next, wait for the police.

so, how's that? hahax!~ i prefer the quicksand one ^^ have a nice day.
Back to top Go down
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeTue Mar 13, 2012 4:47 am

hai sume.. seha ade idea. first skali, gune projek pdd seha multi purpose chopping board. lagi pun encik x kisah kalo wat 1 projek dalm 2 subjek.. grup pdd seha pn x ksah kalo seha gune projek pdd untk cct. yang kedua, seha nak wat AI house window. maksudnyer, tingkap umah leh sense kalo ujan trun deir akn ttup sendiri. main tools yg digunakan sensor and hydraulic piston. yang ketiga, raga moto yang ade boleh laras penutup. mcm box yang lekat kt ekor moto tu. tapi ni kat raga.. jd kalo kena ujan leh letak brg dlm tu and tutup. safety pun lg bek. itu jela idea yg ade stakat ni.. please kepada others member i need you guys fully commitment. this forum need you all to live.. please!! tq...
Back to top Go down
MUHAMMAD EIZZAT
Newbie
Newbie
MUHAMMAD EIZZAT

Posts : 28
Join date : 2012-02-27
Location : Johor Bahru, Johor

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeTue Mar 13, 2012 5:05 am

hai..smua juga pun...idea bgus tue..seha..ok jerk pun..Selain itu eh ada lagi satu idea. Ia itu smart vacum dimana..ianya akan membantu oku untuk melakukan keje rumah. Sudah nama oku kan..so kalau mereka hendak menyapu sampah..confirm - confirm tidak boleh.. Oleh itu kita rekakan "SMART VACUUM CLEANER' dimana pemiliknya boleh mengawal pergerakan vakum itu dengan menggunakan remote control. huhu...Ape pendapat korang?
Back to top Go down
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeTue Mar 13, 2012 5:47 am

wah.. oku-friendly vacuum ek? bgus2.. tp vacum yg kite nk gune tu vacum besa yg besa2 tu ek? just tmbh remote cntrol je ke?
Back to top Go down
nurul izzati mohd yaacob
Newbie
Newbie
nurul izzati mohd yaacob

Posts : 4
Join date : 2012-02-22
Age : 27
Location : Terengganu

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeThu Mar 15, 2012 7:27 am

yg vacuum tu kan,bukan ke dah ada ke vacuum yg dye gerak sndri without using remote control? sbb mcm penah tgk dlm tv -.-"
Back to top Go down
http://gadis-engine.blogspot.com/
SEHA BINTI MOHD SAFFAR
Newbie
Newbie


Posts : 14
Join date : 2012-02-21
Age : 30
Location : Kolej Kediaman Bunga Raya

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeThu Mar 15, 2012 8:39 am

ada.. yang bentuk bulat leper.. tapi yang tu fully automatic and mahal. kite wat yang simple2 mcm vacuum kt umah kite tapi pkai remote control.. ejay nyer idea ni jd seha x brapa nk taw curcuit dier mcmne.. huuu... insyallah kite eh wat.
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeFri Mar 16, 2012 5:50 pm

congrats guys fOr the tOwer.. cheers

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
nurul izzati mohd yaacob
Newbie
Newbie
nurul izzati mohd yaacob

Posts : 4
Join date : 2012-02-22
Age : 27
Location : Terengganu

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeMon Mar 19, 2012 7:49 pm

Oke, nnti set la bile nk bincang Smile
Back to top Go down
http://gadis-engine.blogspot.com/
MUHAMMAD EIZZAT
Newbie
Newbie
MUHAMMAD EIZZAT

Posts : 28
Join date : 2012-02-27
Location : Johor Bahru, Johor

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeTue Mar 20, 2012 5:53 pm

okies..btul2..yke..xde kn y leh switch on dkat remote..huhu..erm..
Back to top Go down
Lim Xian Kuang Benjamin
Newbie
Newbie


Posts : 1
Join date : 2012-02-28

KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitimeWed Apr 11, 2012 9:07 am

yes!!!~ at last i found y'all! i see! so tis is the forum u all r talkin about! i keep on searching b4 tis but find nothin.hahax!~ so sry to realize so late. so anyone know hw to do d circuit for remote control? i wana learn. pls teach ^^
Back to top Go down
Sponsored content




KUMPULAN 7 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 7   KUMPULAN 7 Icon_minitime

Back to top Go down
 
KUMPULAN 7
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
CCT Online Assisted Learning Forum :: BLHC4032 GROUP FORUM :: 2BMFA2-
Jump to: