CCT Online Assisted Learning Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CCT Online Assisted Learning Forum

This is an off site forum for the students of DLHC 3022/BLHC4032 Critical and Creative Thinking, Universiti Teknikal Malaysia Melaka
 
HomeRegisterLog in
All lecturers and students who are involved in DLHC 3022 and BLHC 4032 need to register using their actual names for administrative matters
To all students, who did not register with their full names (e.i: 1. Mohd Hisham Ramlee - accepted, 2. Mohd Hisham Bin Ramlee - accepted, 3. Hisham - not accepted), you will have to register again.

 

 KUMPULAN 8

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 5:27 pm

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Di sini saya dah buat satu tempat untuk kita berkongsi pendapat dan berkongsi masalah.
So...sama2 majukan kumpulan kita Wink
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 5:39 pm

wslm....ape pembuka selera kita hri nie?

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 5:45 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
wslm....ape pembuka selera kita hri nie?
P'buka kita hari nie bincangkan projek ape yg melibatkan electrical...
ada idea....kalo boleh projek yang senang nak fabricate.
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 5:57 pm

nape nk electrical? Smile

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 5:57 pm

mne ijat & mirul?

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:03 pm

Saya ada 1 idea...minta pendapat korang sume.

Masalah:
Sekarang ini penyedut hampagas (vacuum cleaner) biasanya manusia yang lakukan kerja untuk m'bersih contohnya di rumah.Kadang2 kerja ini memenatkan apatah lagi jika seseorang itu sibuk untuk melakukan kerja lain.

Penyelesaian:
Cipta 1 robot yang boleh berfungsi dengan automatik yang boleh m'yedut @ membersihkan habuk.Robot ini juga mempunyai sensor yang akan berfungsi ke kanan @ kiri jika ada halangan di hadapannya.Jadi,robot ini tidak akan berlanggar sekiranya ada halangan contohnya alamari.Ini akan memudahkan kerja kerana robot ini tidak memerlukan khidmat manusia untuk beroperasi.
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:06 pm

nape sunyi jew..?mne lagi team members yg laen?dak2 thun 1 mne?? silent

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:07 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
nape nk electrical? Smile
kitakan dari kos robotik...
kalo boleh en. mahukan kita guna apa yang kita dah belajar selama nie Smile
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:09 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
nape sunyi jew..?mne lagi team members yg laen?dak2 thun 1 mne?? silent
aku dah inform dekat budak2 tahun 1...
maybe jap lagi dy orang on9 tu.
So...amacam,ade idea?
lagi byk idea lagi bagus.
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:10 pm

kalo mekanikal jew cmne lak? regarding

Cipta 1 robot yang boleh berfungsi dengan automatik yang boleh m'yedut @ membersihkan habuk.Robot ini juga mempunyai sensor yang akan berfungsi ke kanan @ kiri jika ada halangan di hadapannya.Jadi,robot ini tidak akan berlanggar sekiranya ada halangan contohnya alamari.Ini akan memudahkan kerja kerana robot ini tidak memerlukan khidmat manusia untuk beroperasi.

cmna robot tue nk sedut habuk bwah2 almari sekiranya robot tue xtouch objek2 yg berada d depan nya..?

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:24 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
kalo mekanikal jew cmne lak? regarding

Cipta 1 robot yang boleh berfungsi dengan automatik yang boleh m'yedut @ membersihkan habuk.Robot ini juga mempunyai sensor yang akan berfungsi ke kanan @ kiri jika ada halangan di hadapannya.Jadi,robot ini tidak akan berlanggar sekiranya ada halangan contohnya alamari.Ini akan memudahkan kerja kerana robot ini tidak memerlukan khidmat manusia untuk beroperasi.

cmna robot tue nk sedut habuk bwah2 almari sekiranya robot tue xtouch objek2 yg berada d depan nya..?
kita wat robot tu sedut dari permukaan bawah robot tu sendiri....
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:30 pm

Kalo nak wat detect remote katne pun boleh gak...
tapi ape part yang boleh detect remote tu?
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:36 pm

" kita wat robot tu sedut dari permukaan bawah robot tu sendiri.... "

saiz dia besar x..?mcm bwah almari baju kew bwah ampaian muat x nk masuk?

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:38 pm

Subject: Re: KUMPULAN 8 Today at 11:30 pm

" Kalo nak wat detect remote katne pun boleh gak...
tapi ape part yang boleh detect remote tu? "

yg tue kite kena kaji r ape yg ada dlm remote tue yg ada sensor yg leh detect..
mksudnye lau kite wat remote tue leh detect lampu,kite gune r sensor lampu..itu contoh jew...

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:46 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
" kita wat robot tu sedut dari permukaan bawah robot tu sendiri.... "

saiz dia besar x..?mcm bwah almari baju kew bwah ampaian muat x nk masuk?
saiz dy x besar sgt....besar tuperware letak makanan jea.
kalo almari tu rendah sangat tak muat r.
kalo bawah ampaian tu muat jea.
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:56 pm

" saiz dy x besar sgt....besar tuperware letak makanan jea. "

kapasiti habuk yg dpt disedut?

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 6:57 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
Subject: Re: KUMPULAN 8 Today at 11:30 pm

" Kalo nak wat detect remote katne pun boleh gak...
tapi ape part yang boleh detect remote tu? "

yg tue kite kena kaji r ape yg ada dlm remote tue yg ada sensor yg leh detect..
mksudnye lau kite wat remote tue leh detect lampu,kite gune r sensor lampu..itu contoh jew...
kalo sensor tu kita gantikan dengan alarm boleh tak?
Alarm tu akan bunyi...so kita akan tau remote tu kat mane.
lagi 1...wiring untuk projek nie rumit tak?
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:02 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
" saiz dy x besar sgt....besar tuperware letak makanan jea. "

kapasiti habuk yg dpt disedut?
kapasiti habuk tu ikut kepada tempat simpan habuk kita tu r.
kalo besar,besar r...
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:08 pm

" kalo sensor tu kita gantikan dengan alarm boleh tak?
Alarm tu akan bunyi...so kita akan tau remote tu kat mane.
lagi 1...wiring untuk projek nie rumit tak? "

alarm..?mksud ny? wiring die xcomplicated sgt larh... Very Happy

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
nazarul izzat
Newbie
Newbie
nazarul izzat

Posts : 18
Join date : 2012-02-28
Age : 28
Location : Negeri Sembilan

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:09 pm

Salam...maaf lambat masuk forum ni. ade hal sikit td.
Back to top Go down
nazarul izzat
Newbie
Newbie
nazarul izzat

Posts : 18
Join date : 2012-02-28
Age : 28
Location : Negeri Sembilan

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: menarik juga cadangan alarm tu.   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:10 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
" kalo sensor tu kita gantikan dengan alarm boleh tak?
Alarm tu akan bunyi...so kita akan tau remote tu kat mane.
lagi 1...wiring untuk projek nie rumit tak? "

alarm..?mksud ny? wiring die xcomplicated sgt larh... Very Happy
Back to top Go down
SITI NURZAFIRAH
Expert
Expert
SITI NURZAFIRAH

Posts : 128
Join date : 2012-02-22

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:12 pm

ckp tadi vacuum tue besar container mknan..pastue beg habuk dia xbesar sgt larh..mcmtue? maaf tanya..huhu

_________________
~ you never find yourself until you face the truth ~
Back to top Go down
nazarul izzat
Newbie
Newbie
nazarul izzat

Posts : 18
Join date : 2012-02-28
Age : 28
Location : Negeri Sembilan

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: robot untuk vacuum ni bolehke berfungsi untuk ruang yang sempit seperti bawah kerusi ,almari dan sebagainya?   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:19 pm

Muhammad Al Ridhwan wrote:
Saya ada 1 idea...minta pendapat korang sume.

Masalah:
Sekarang ini penyedut hampagas (vacuum cleaner) biasanya manusia yang lakukan kerja untuk m'bersih contohnya di rumah.Kadang2 kerja ini memenatkan apatah lagi jika seseorang itu sibuk untuk melakukan kerja lain.

Penyelesaian:
Cipta 1 robot yang boleh berfungsi dengan automatik yang boleh m'yedut @ membersihkan habuk.Robot ini juga mempunyai sensor yang akan berfungsi ke kanan @ kiri jika ada halangan di hadapannya.Jadi,robot ini tidak akan berlanggar sekiranya ada halangan contohnya alamari.Ini akan memudahkan kerja kerana robot ini tidak memerlukan khidmat manusia untuk beroperasi.
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:21 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
" kalo sensor tu kita gantikan dengan alarm boleh tak?
Alarm tu akan bunyi...so kita akan tau remote tu kat mane.
lagi 1...wiring untuk projek nie rumit tak? "

alarm..?mksud ny? wiring die xcomplicated sgt larh... Very Happy
maksudnya....macam kereta.
kalo kita terlupa kita parking kereta kat mane...kita akan bunyikan alarm kita tu gunakan remote yang ada pada kitakan.so...kita aplikasikan kat remote tv.

kalo wiring dy x complicated sgt...comfirm boleh wat nie?
Back to top Go down
Muhammad Al Ridhwan
Novice
Novice
Muhammad Al Ridhwan

Posts : 37
Join date : 2012-02-28
Age : 32
Location : Pahang

KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitimeThu Mar 08, 2012 7:25 pm

SITI NURZAFIRAH wrote:
ckp tadi vacuum tue besar container mknan..pastue beg habuk dia xbesar sgt larh..mcmtue? maaf tanya..huhu
erm...kiranya senang cter beg habuk dy sama besar dengan saiz robot yang kita nak wat.
kita decide sendiri.....besenya kecik jealah
tapi idea nie agak complicated skit coz ade gune PIC.
Back to top Go down
Sponsored content




KUMPULAN 8 Empty
PostSubject: Re: KUMPULAN 8   KUMPULAN 8 Icon_minitime

Back to top Go down
 
KUMPULAN 8
Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
CCT Online Assisted Learning Forum :: BLHC4032 GROUP FORUM :: 2BMFA2-
Jump to: