CCT Online Assisted Learning Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CCT Online Assisted Learning Forum

This is an off site forum for the students of DLHC 3022/BLHC4032 Critical and Creative Thinking, Universiti Teknikal Malaysia Melaka
 
HomeRegisterLog in
All lecturers and students who are involved in DLHC 3022 and BLHC 4032 need to register using their actual names for administrative matters
To all students, who did not register with their full names (e.i: 1. Mohd Hisham Ramlee - accepted, 2. Mohd Hisham Bin Ramlee - accepted, 3. Hisham - not accepted), you will have to register again.

 

 Mencegah lebih murah daripada merawat

Go down 
AuthorMessage
Mohamad Amran Bin Ibrahim
Expert
Expert
Mohamad Amran Bin Ibrahim

Posts : 123
Join date : 2012-02-23
Age : 32
Location : Kota Bharu, Kelantan

Mencegah lebih murah daripada merawat Empty
PostSubject: Mencegah lebih murah daripada merawat   Mencegah lebih murah daripada merawat Icon_minitimeSun Mar 18, 2012 9:21 am

PNEUMOKOKAL merupakan satu penyakit yang berpunca daripada kehadiran bakteria Streptococcus pneumoniae (pneumokokus) yang boleh membawa maut kepada kanak-kanak. Bakteria Streptococcus pneumoniae biasanya ditemui di dalam saluran pernafasan kanak-kanak dan disebarkan melalui batuk dan bersin.

Kini terdapat lebih daripada 90 jenis pneumokokal yang diketahui namun, hanya lebih kurang 10 peratus dari- padanya boleh menyebabkan penyakit yang serius di seluruh dunia.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menempatkan penyakit pneumokokal iaitu satu penyakit yang boleh dicegah dengan vaksin sebagai punca nombor satu kematian kanak-kanak di bawah umur lima tahun di seluruh dunia.

Penyakit itu sangat serius kerana boleh mengakibatkan kerosakan otak, hilang pendengaran dan kematian.

Tahukah anda kira-kira 70 hingga 80 peratus kanak-kanak Malaysia terus tidak dilindungi daripada penyakit pneumokokal.

Angka itu amat membimbangkan dan memeranjatkan bagi sebuah negara seperti di Malaysia yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan antara yang terbaik di rantau ini tetapi, masih belum memasukkan Vaksin Berkonjugat Pneumokokal (PCV) ke dalam Program Imunisasi Kebangsaan (NIP).

Bakteria pneumokokus menyebabkan jangkitan invasif termasuk bakteremia/sepsis (jangkitan bakteria darah), meningitis (radang membran yang mengelilingi saraf tunjang atau otak), pneumonia (radang paru-paru) dan otitis media (jangkitan telinga tengah) yang boleh membawa maut atau kehilangan upaya.

Sedar mengenai kepentingan vaksin itu diberikan kepada kanak-kanak Malaysia, kempen Aim For Broader Coverage (ABC) atau Sasarkan Liputan Lebih Luas, menyeru rakyat Malaysia supaya menyokong kemasukan PCV ke dalam NIP dengan menandatangani ikrar di laman web [You must be registered and logged in to see this link.]


BAKTERIA yang menyerang bahagian otak boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kecacatan kekal.

Jangkitan penyakit pneumokokal terus meningkat di seluruh dunia dan Asia Tenggara mencatatkan bilangan kes pneumokokal paling tinggi dan angka kematian paling tinggi.

Mengapa senario ini terjadi? Ia disebabkan kurangnya kesedaran terhadap penyakit pneumokokal digabungkan dengan kesukaran untuk mendapatkan diagnosis jangkitan pneumokokus secara tepat.

Malah, dalam kes ini pencegahan adalah lebih baik daripada pengubatan dan pencegahan penyakit pneumokokal adalah pilihan lebih selamat dan menjimatkan kos jika dibandingkan dengan kesan serius daripada penyakit pneumokokal.

Sokongan ibu bapa

Kempen ABC adalah kerjasama antara Pfizer Malaysia dan Asian Strategic Alliance for Pneumococcal Disease Prevention (ASAP) dan juga portal asuhan seperti Parenting2u, Pitter Patter dab SJ Echo.

Ia dilancarkan pada bulan Jun 2011 untuk menyemaikan kesedaran terhadap penyakit pneumokokal dan menekankan bahawa penyakit tersebut boleh dicegah melalui pelalian.

Sebagai lanjutan kempen itu, ABC Parent Coalition ditubuhkan untuk mendapatkan sokongan dalam kalangan ibu bapa di Malaysia.

Menurut Datuk Dr. Zulkifli Ismail yang merupakan ahli pengasas ASAP dan Pakar Perunding Pediatrik dan Kardiologi Pediatrik Hospital Pakar KPJ Selangor, penyakit pneumokokal adalah punca kematian di dunia yang boleh dicegah dengan vaksin.

“Pelalian adalah cara paling cekap dan berkesan untuk mengurangkan kadar kematian akibat penyakit ini.

“Kita perlu menjadikan vaksin ini sebahagian daripada NIP supaya semua kanak-kanak Malaysia akan mendapat perlindungan daripada penyakit ini,” katanya.

Dalam pada itu, pengasas bersama Parenting2u.com, salah satu kumpulan ibu bapa yang mengetuai ABC Parent Coalition, Chan Li Jin, memberitahu, walaupun mendapat publisiti yang luas, ramai ibu bapa masih tidak menyedari tentang komplikasi dan keseriusan penyakit pneumokokal.

“Kami berharap dapat menarik ibu bapa dan individu untuk menandatangani ikrar ini dan menunjukkan kebimbangan mereka terhadap nasib begitu ramai kanak-kanak Malaysia yang masih terus tidak dilindungi daripada penyakit ini,” katanya semasa sidang media di Persatuan Kebajikan Ti-Ratana di Desa Petaling, Kuala Lumpur.

Dalam majlis tersebut juga, seramai 47 penghuni Ti-Ratana diberi PCV secara percuma.


PENCEGAHAN melalui vaksinasi adalah lebih baik berbanding merawat penyakjit itu yang boleh menelan belanja ribuan ringgit.

Suntikan tersebut telah diberikan oleh Dr. Low Kok Thye yang juga merupakan ahli ABC Parent Coalition bersama rakan setugasnya dari Klinik Medijaya yang menyumbangkan masa dan kepakaran perubatan untuk menjayakan kempen pelalian tersebut.

Kok Thye memberitahu, sebanyak 900,000 kematian setahun dicatatkan di seluruh dunia akibat bakteria pneumokokal.

“Kanak-kanak ini tidak berdosa dan kita mahu memberikan kesedaran kepada ibu bapa betapa pentingnya vaksin ini untuk melindungi anak-anak mereka.

“Peningkatan kes semakin membimbangkan. Bayangkan 60 peratus kanak-kanak yang menghidap meningitis akan mati. Jika hidup pun, mereka akan berdepan dengan kecacatan kekal seperti kecacatan otak,” ujarnya.

Dengan bimbingan pakar perubatan dalam ASAP, ABC Parent Coalition merancang untuk melancarkan satu kajian penyelidikan yang akan menyediakan data kuantitatif dan kualitatif bagi mengenal pasti kesan emosi serta kewangan yang dibawa oleh penyakit pneumokokal di Malaysia.

[You must be registered and logged in to see this link.]

_________________
Hidup Hanya Sekali,
Buat yang Termampu,
Jangan Takut Untuk Gagal.
Back to top Go down
 
Mencegah lebih murah daripada merawat
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
CCT Online Assisted Learning Forum :: GENERAL FORUM :: ANNOUNCEMENTS-
Jump to: